Cercar en aquest blog

7/5/13

Joc de TRENCAR L'OLLA, breu història.

Segurament molts heu sentit a parlar de la pinyata o el joc de trencar una olla amb els ulls tapats, un dels jocs de cucanya més coneguts i internacionals. Però el seu origen és força desconegut. La seva procedència es creu que ve de la Xina medieval on l'utilitzaven per a les celebracions de l'any nou. Així ens ho explica el famós comerciant venecià Marco Polo, el qual va portar aquesta tradició a Itàlia, adaptant-la a la festivitat de la quaresma.


Des de les repúbliques itàliques es va propagar cap a la Península Ibèrica i d'aquí, a través dels missioners, cap al Nou Món, on la van adaptar per tal d'atreure l'atenció dels indis i evangelitzar-los. Així, l'olla de terrissa, es va convertir en una estrella de set puntes, on cada punta representava un pecat capital. El fidel, amb els ulls embenats - en una clara al·legoria a la fe - havia de colpejar l'estrella, per tal de fer sortir del seu interior les meravelles que Déu ens oferia al paradís.
Aquí a casa nostra, durant el primer diumenge de quaresma, molts pobles feien el ball de la pinyata (nom procedent de l'italià pignatta 'olla', derivat de pigna 'pinya' per la forma de pinya d'algunes olles antigues). Consistia en balls que s'acabaven amb el trencament d'una o dues olles farcides de dolços o petits regals. Normalment era el ball de final de carnaval, però el fet que es fes el primer diumenge de quaresma feia que moltes famílies no deixessin assistir els seus fadrins i fadrines per ser ja en temps quaresmal.

Imatge::http://fotos.hispavista.com/presentacionAlbum/visualizarFoto/index.phtml?idFoto=639155&nombreAlbum=llavaneres&orden=

Avui en dia, aquelles olles de terrissa s'han convertit en formes i figures múltiples i variades, i el moment de trencar la pinyata ha quedat reduït a celebracions d'aniversari. Si us interessa, però, a La Musaranya hem recuperat les antigues olles de terrissa, ideals per farcir-les i trencar-les!
(També les podreu trobar a Can Rosa Terrisser - Carrer de la Jonquera 4, Figueres).