Cercar en aquest blog

9/4/13

Bitlles, bitllots i una colla d'amics.

Hi ha una dita diu popular que diu: "una bitlla a les mans, joc per a petits i grans". I la saviesa popular no enganya ja que en aquest joc, per la seva senzillesa, hi poden jugar tant els més menuts com els de més avançada edat. Imagineu-vos si n'és de senzill que una altra dita diu d'aquella gent que no sap gaire res que té menys coneixement que un joc de bitlles.

Foto postal: Sèrie Jugant a Bitlles. Camí d'Ull de Ter. Edicions Catalanes. LOCFON. Barcelona. www.bitlles.com 

És a finals del segle XIV i principis del segle XV que trobem els primers documents escrits que esmenten les bitlles catalanes. Posteriorment, en moltes ordenances municipals, s'esmenta el joc i en regula la seva pràctica en els pobles catalans, sobretot prohibint les apostes. A principi de l'edat contemporània era normal que moltes masies catalanes tinguessin un exemplar de bitlles per divertir-se entre la família i els amics. Però, durant la dictadura, el règim va prohibir el joc, com tantes altres coses. Això va fer que aquest joc ancestral quedés relegat en un ostracisme absolut, oblidat per a les noves generacions i esborrat de l'imaginari popular. Tot i així, la cultura i les seves expressions revifen sempre i sobreviuen als seus il·lusos detractors i, amb la caiguda del règim, les bitlles catalanes van anar, de mica en mica, convertint-se d'un joc tradicional a un esport modern amb una federació i lligues competitives dins el territori català.

dibuix: www.bitlles.com

Un joc de bitlles catalanes està compost per sis bitlles de fusta de 51 cm d'alçada, tres bitllots de 28 cm i una plantilla per plantar les bitlles (ajuda que quedin ben col·locades per poder tombar-les després). El joc consisteix en plantar les bitlles en dos fileres de tres separades entre elles per 7,5 cm i des d'una distància d'onze metres es llancen els tres bitllots amb l'objectiu de deixar una bitlla de peu. És aquí on radica la diferència de les bitlles catalanes amb altres jocs de bitlles del món. Nosaltres, els catalans, amb les nostres bitlles fem una al·legoria a la nostra cultura de resistència i premiem que sempre quedi una bitlla resistint les castanyes dels bitllots. Digues a què jugues i et diré qui ets!

El millor lloc per fer una partida de bitlles serà sempre un terreny sorrenc i compacte, tot i què també pot ser d'herba, com una era d'una masia. Menys recomanable seria un sòl asfaltat. En tot cas és un joc per jugar a l'aire lliure i mai dins un recinte tancat.
En una partida de bitlles cada jugador té tres rondes amb tres tirades per ronda i al final es sumen els punts obtinguts. El sistema de puntuació és el següent:

Cinc bitlles tombades:10 punts
Sis bitlles: 6 punts
Quatre bitlles: 4 punts
Tres bitlles: 3 punts
Dos bitlles: 2 punts
Una bitlla: 1 punt
Zero bitlles: 0 punts


Ja ho veieu, tot plegat molt senzill, molt genuí i sobretot molt divertit; o sigui que no us quedeu més sols que una bitlla, reuniu-vos amb amics i família i afineu la punteria per deixar una bitlla tota sola resistint, i fer així el màxim de punts!